Hva skjer på soppkontroll?

Hva kan du forvente når du oppsøker en soppkontroll?

Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening har satt opp flere soppkontroller denne soppsesongen. Alle kontrollene er gratis og annonseres i kalenderen og ofte på facebookgruppen vår «Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening».
Soppkontroller betjenes av sertifiserte soppsakkyndige kontrollører, og medlemsforeningene i Norges sopp- og nyttevekstforbund arrangerer hvert år ca. 400 slike kontroller over hele landet.

For de som ikke har vært på en soppkontroll før, kan det være nyttig å se på videoen «hva skjer på soppkontroll?» på Norges sopp- og nyttevekstforbund sine nettsider.

Gode råd før man oppsøker soppkontroll:

  1. Sorter soppene i mindre beholdere i kurven (f.eks. plastesker som druer selges i). Ha minst tre beholdere der du legger 1. sopper jeg kjenner og spiser, 2. sopper jeg ikke kjenner og lurer på om jeg kan spise og 3. sopper jeg tror kan være giftige. På denne måten slipper du å kaste all soppen om man har fått med seg en av de meget giftige soppene i kurven.
  2. Det kan være mange besøkende på en soppkontroll, og i de tilfellene vil soppkontrollørene gjerne kontrollere soppen effektivt. Følg derfor god køkultur og ikke opphold kontrollørene med mange spørsmål. Soppkontrollørene er veldig glad i å snakke om sopp, og vil svært gjerne gjøre dette på soppkontroller når det er ledige stunder. Har du spørsmål eller vil høre mer om foreningens arbeid, gjør det gjerne når det ikke er kø med kurver.
  3. Å spise dårlig, gammel eller feil art sopp kan by på ubehagelige opplevelser. Husk at soppen i skogen er ferskvare, og skal behandles på samme måte som mat. Rens soppen så snart du kan. Sett soppene i kjøleskap om de ikke skal tilberedes eller konserveres like etter rensing. Sopp bør spises i løpet av få dagers oppbevaring i kjøleskap.

Velkommen på soppkontroll!

Ønsker du å bli tryggere på egne soppfunn? Bli med på nybegynnerkurs i september. Det er satt opp to soppkurs for nybegynnere i Askim. Påmelding her.